Wat is hartcoherentie?

Ons hart heeft een grotere invloed op onze emoties, denken en functioneren dan dat we tot nu toe dachten. Met hartcoherentie bedoelen we dat het versnellen en het vertragen van onze hartslag op elkaar zijn afgestemd. Als dit samenhangend verloopt is er sprake van een hoge hartcoherentie.

Het versnellen en vertragen van onze hartslag wordt beïnvloed door allerlei factoren zoals, gedachten, emoties en onze ademhaling. Zorgen en stress kunnen ervoor zorgen dat het evenwicht zoek raakt, oftewel, er is dan sprake van een lage hartcoherentie. 

Een hoge hartcoherentie zorgt voor:

  • minder stress
  • verbeterde slaap
  • meer energie
  • betere emotieregulering
  • verbeterde focus
  • het nemen van betere beslissingen

 

Hartcoherentietraining

Tijdens de hartcoherentietraining wordt er gebruik gemaakt van biofeedback. Een sensor meet de tijdsintervallen tussen de hartslagen. Velen denken dat de tijd tussen de hartslagen hetzelfde is maar deze varieert continu. Ons lichaam past zich steeds aan aan de wisselende omstandigheden. De variatie in tijd tussen de hartslagen vertelt ons iets over onze veerkracht. 

In de afbeelding hieronder kan je zien wat voor invloed emoties hebben op onze hartritme variatie. Boosheid en frustratie zorgen voor een grillig patroon (laag coherent) terwijl positieve gevoelens zoals waardering en liefde zorgen voor een een mooi coherent patroon (hoog coherent). 

 

 

Tijdens de training leer je zelf invloed uit te oefenen op je hartritme variatie door het aanleren van eenvoudige ademhalingstechnieken.

In maximaal 7 sessies leer je hoe je jezelf meer in balans kunt brengen. Tijdens het traject krijg je de biofeedbackapparatuur in bruikleen.