In dit blog wil ik wat duidelijkheid scheppen in alle voedingsadviezen die je tegenwoordig leest omtrent voeding. Er wordt veel over geschreven en het kan dus best verwarrend zijn. Gelukkig hoeft het niet ingewikkeld te zijn als je een paar basisprincipes in acht houdt.

Ik heb veel met voeding maar niets met koken. Een slechte combinatie voor een Vitaalcoach/Leefstijlcoach. Gelukkig heeft mijn man van (gezond) koken zijn hobby gemaakt. Hij heeft dus een spoedcursus voedingsleer gehad en de belofte dat ik nadien de keuken opruim. Een goede deal!
Maar wat is dan gezonde voeding?
We weten allemaal dat een gebakje bij de koffie geen gezonde keuze is en dat je die zak chips ook beter kunt laten liggen.
En we hebben allemaal wel eens gehoord van de Schijf van Vijf die je vertelt wat gezonde keuzes zijn. En op zich is dat helemaal geen slecht startpunt om mee te beginnen ondanks dat ik er nog wel wat op of aanmerkingen op heb.
Macronutriënten
Er zijn drie voedingsstoffen, ook wel macronutriënten genoemd, die ons lichaam in grote hoeveelheid nodig heeft. Namelijk: Koolhydraten, Eiwitten en Vetten.
En daar gaat het vaak mis. In ons huidige eetpatroon voeren de Koolhydraten (of te wel de suikers), vaak de boventoon. Er is niets mis met Koolhydraten, ze leveren tenslotte energie. Energie die je nodig hebt voor je dagelijkse bezigheden en of sporten.
Maar we eten er teveel van en vaak ook de verkeerde Koolhydraten. Ik bedoel dan de enkelvoudige suikers die zitten in snoep en koek maar ook zijn toegevoegd in veel levensmiddelen. Het gevolg is onder andere dat we vet gaan opslaan.
Het tegenovergestelde gebeurt met de Vetten. We hebben met z’n allen een soort fobie ontwikkeld voor vet. Volledig onnodig. Wist je dat de celwanden van onze hersenen bestaan uit vetten? We hebben vet dus keihard nodig!
De vetten die je zoveel mogelijk dient te vermijden zijn de industrieel bewerkte vetten zoals bewerkt verzadigd vet en de transvetten. Dus eet zo min mogelijk voedingsmiddelen zoals onder andere kant en klare pizza’s en lasagne, koek, snacks, harde margarine etc.
En dan zijn er als laatste de Eiwitten. Ook een ondergeschoven kindje maar een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon.
Eiwitten zijn nodig voor herstel en groei en talrijke andere processen in ons lichaam. Daarbij verlagen eiwitten je bloedsuikerspiegel, je bent sneller verzadigd en het verhoogt je stofwisseling. Of te wel, je verbrandt meer calorieën in rust!
De basisprincipes:
Ondanks dat ieder lichaam ander behoeften heeft, afhankelijk van het doel, lichaamsbouw, type en het activiteitsniveau kan je al een goede start maken met onderstaande basisprincipes:
- Vermijdt toegevoegde suikers.
Op de etiketten staat precies wat er in een product zit. Helaas zijn er talrijke namen voor suiker en wordt het vaak niet als dusdanig herkend. Tip: alles wat eindigt op -ose is suiker. En het ingrediënt wat als eerste wordt genoemd in de ingrediëntenlijst, zit er het meest in. En een suikerklontje weegt circa 4 gram dus reken maar uit….
- Eet zo min mogelijk bewerkte producten.
Dus pakjes, zakjes en kant en klare maaltijden zoveel mogelijk vermijden. Ga voor verse producten.
- Eet gevarieerd en eet meer groenten en fruit.
Daag jezelf eens uit om gedurende de week zoveel mogelijk verschillende groenten te eten en eet zoveel mogelijk kleuren. Daardoor krijg je alle vitaminen en mineralen binnen die je lichaam nodig heeft.
- Eet eens wat vaker (vette) vis.
Vis ik rijk aan Omega-3 vetzuren. Denk hierbij aan zalm, haring, tonijn en makreel. De meesten van ons krijgen te weinig Omega-3 binnen terwijl het onmisbaar is. Ook lijnzaadolie en walnoten zijn rijk aan Omega-3.
- Drink voldoende.
Laat de gesuikerde frisdranken staan (ook de light producten) en kies voor water. Eerder gaf ik al aan dat water ook belangrijk is voor ons Fasciaal systeem maar het zorgt ook voor een betere ontlasting en je verbrand meer calorieën. Hoe leuk is dat!
Omdat de boog niet altijd gespannen kan staan houd ik altijd de 80-20 regel aan. Eet gedurende de week 80% van de tijd gezond en gedurende de overige 20% laat je je verantwoord gaan. Bij ons betekent dat op zondag “frietdag” met een lekkere snack.
Wil je een uitgebreid voedingsadvies, afgestemd op jouw lichaam en behoeften, neem dan contact op.
En wil je koken als een topkok? Klik dan hier voor kooktips van Edwin Vinke van restaurant de Kromme Watergang in Hoofdplaat (Zeeuws-Vlaanderen)
Reactie plaatsen
Reacties