Schaapjes tellen

Gepubliceerd op 24 juli 2020 om 16:20

Waarom is goed slapen zo belangrijk? En wat heeft slapen te maken met gewichtsverlies? Wat dat laatste betreft, meer dan je denkt.

Dus lees snel verder over waarom schaapjes tellen misschien nog niet eens zo’n gek idee is.

Ik ben zelf een slechte slaper. Althans, ik ben nogal gevoelig voor geluid. De regen op het dak, een partner die ademhaalt (tja, je kan het moeilijk verbieden), vogels die zomers om 05.00 uur beginnen te fluiten... Ik gun iedere vogel een fijn en gelukkig leven maar niet om 05.00 uur ’s morgens.

De oplossing voor mij zijn (op maat gemaakte) oordoppen. De uitvinding van de eeuw!

Dus dat is meteen een tip voor iedereen die dit herkent.

 

Slaap: een stukje theorie

 Slaap is een toestand waarin je fysiek en mentaal uitrust.

Gedurende de nacht doorloop je meerdere slaapcycli die gemiddeld zo’n 90 min. duren. Je begint met een lichte slaap om vervolgens weg te zakken in een diepe slaap. Daarna volgt de REM-slaap of ook wel de “droomslaap” genoemd. Normaliter doorloop je 5 van die slaapcycli maar helaas haalt niet iedereen dat om verschillende redenen.

 

Tijdens je diepe slaap herstel je voornamelijk fysiek en tijdens de REM-slaap herstel je mentaal. Je verwerkt dan alle gebeurtenissen. Je hersenen krijgen tijdens het slapen als het ware een reinigingsbeurt.

 

Dit gezegd hebbende, dan snap je meteen waarom slaap zo belangrijk is!

 

Slaap inhalen

Het meest ideale is een nachtrust van 7 tot 9 uur. Met een nachtrust van 6 uur of minder bouw je een slaaptekort op wat gevolgen heeft op je fysieke- en mentale welzijn.

 

Veel mensen denken dat we slaap kunnen inhalen maar dat is een misvatting. De herstelprocessen die je bent misgelopen door te weinig slaap die kun je niet meer inhalen, die ben je kwijt.

En de kans is groot dat als je regelmatig lang uitslaapt, om slaap in te halen, je je biologische klok in de war schop en juist slaapproblemen gaat creëren.

 

Dus probeer zoveel mogelijk op een vast tijdstip op te staan of ga eerder naar bed om meer slaap te kunnen pakken.

Je kunt je lichaam ook voor de gek houden door, om na bijvoorbeeld een feestje, op je vaste tijdstip op te staan, vervolgens wat te eten zodat alle lichaamsprocessen opstarten, en dan na 20 min. weer naar je bed te gaan. Hierdoor is de kans kleiner dat je je biologische klok ontregelt.

 

Slaap en gewichtsverlies

 

Het is misschien minder bekend bij de meesten maar slaap heeft invloed op je gewicht.

Allereerst zorgt een slaaptekort voor een verstoring van diverse hormonen waaronder de aanmaak van Ghreline en Leptine. Ghreline zorgt ervoor dat je hersenen het signaal krijgen dat er gegeten moet worden. Leptine is een verzadigingshormoon, het remt de eetlust.

 

Slaaptekort zorgt voor een verhoogde aanmaak van Ghreline en een verminderde aanmaak van Leptine.  

Kortom, slaaptekort zorgt voor honger!

 

Een slaaptekort zorgt er tevens voor dat je brein niet meer zo goed functioneert. Je bent minder in staat om gezonde keuzes te maken en weerstand te bieden tegen ongezond voedsel. Iets wat je juist zo hard nodig hebt als je wil afvallen. Met als gevolg dat je ineens toch met die zak chips op de bank zit.

 

Nog een aantal tips voor een goede slaap:

 

  • Beweeg overdag voldoende
  • Eet geen zware maaltijd voor het slapen
  • Lig je in je bed na te denken wat je de volgende dag allemaal moet doen? Leg een kladblokje naast je bed en schrijf het op.
  • Leer jezelf ontspanningsoefeningen aan, zoals bijvoorbeeld een ademhalingsoefening (of ga schaapjes tellen). Je ontspant en door je te focussen op wat anders is er geen ruimte voor piekeren.
  • Verminder schermtijd voor het slapen.
  • Zorg voor een donkere kamer met een temperatuur niet warmer dan ca. 18 graden.

 

En mocht het nog steeds niet lukken? Klik dan hier!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Jeffrey
3 jaar geleden

Wat een heerlijk verhelderende site met duidelijke no nonsens informatie.
Je krijgt gewoon zin aan jezelf te gaan werken.