Van uitstel komt afstel

Gepubliceerd op 13 augustus 2020 om 18:31

Hoe komt het toch dat trainingsapparatuur voor thuis uiteindelijk staat te versloffen op zolder? En dat we onze goede voornemens veel te rooskleurig inschatten?

 

Ik hoor het regelmatig: “Morgen ga ik beginnen met gezond eten want vandaag komt niet zo uit, morgen ga ik sporten want vandaag heb ik geen puf, ik heb teveel geld uitgegeven maar de komende 3 maanden ga ik niet meer winkelen (dit klinkt als mezelf!) etc….

Misschien herken je het of zeg je dit ook weleens tegen jezelf.

Nietsdoen rechtvaardigen

Stel je eens voor, je bent aan een studie begonnen (volgens mij gaat het nu weer over mezelf) en in het begin stort je je volledig op de lesstof en de bijbehorende opdrachten. Maar na een poosje komt de klad er een beetje in. Je hebt niet zoveel zin om eraan te beginnen, het komt niet uit, je bent moe, er zijn leukere dingen om nu te doen etc.

Maar je denkt bij jezelf: “Deze week is wat lastig maar vanaf volgende week ga ik iedere dag twee uur aan mijn studie besteden”. Herkenbaar?

 

Pats!! Je bent ten prooi gevallen aan een hardnekkige denkfout. Je denkt consequent, maar ten onrechte, dat je morgen (in dit geval volgende week) andere keuzes zult maken.

Dit optimisme geeft je het recht om vandaag te doen waar je zin in hebt, zeker nu je weet dat je binnenkort een andere keuze zult maken.

 

Daarbij schatten we het gemak waarmee we onze voornemens zullen uitvoeren veel te rooskleurig in.

Dit is in meerdere onderzoeken aangetoond waaronder een onderzoek waarbij een groep mensen werd gevraagd hoeveel keer per week ze gemiddeld zouden gaan trainen op hun trainingsapparatuur. Iedere deelnemer schatte zijn voornemens veel te rooskleurig in. Nadat de deelnemers werden geconfronteerd met de werkelijk aantal keren dat ze hadden getraind en hun weer werd gevraagd om een inschatting te maken, waren ze nog optimistischer! Alsof ze hun slechte prestaties wilden goedmaken.

 

Als we een doel stellen en we zijn er niet optimistisch over dan zouden we er nooit aan beginnen. Maar als we onze optimistische verwachtingen gebruiken om ons nietsdoen te rechtvaardigen, heeft doelen stellen niet zoveel zin.

 

Tot slot

Denk hier eens aan als je je gedrag wilt veranderen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je weer de “bulldozer-techniek” gebruikt, neem dan eens even een time-out. Vraag jezelf af wat er gebeurt als je eeuwig blijft uitstellen en of je dat echt wilt. Maak vervolgens een keuze wat je volgende stap gaat zijn.

 

Klik hier voor een experiment waarbij het draait om wilskracht. Pas op, cuteness overload!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.