Stoptober

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 09:06

Dat roken niet goed is voor je gezondheid hoef ik niemand te vertellen.

Voor de rokers onder ons is het moment aangebroken om de uitdaging aan te gaan om te stoppen met roken. Het is namelijk weer Stoptober!

Iedere roker zal zich erin herkennen dat stoppen met roken ontzettend moeilijk is. Vaak zijn er meerdere pogingen ondernomen zonder blijvend resultaat.

 

En toch is het mogelijk!

Allereerst zal ik uitleggen waarom stoppen met roken zo moeilijk is….

 

Een stukje neurowetenschap (kennis over je brein)

 

Het heeft alles te maken met een neurotransmitter in je brein, acetylcholine. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat je je prettig voelt.

Nicotine imiteert acetylcholine. Het neemt als het ware de plek in van acetylcholine en hecht zich op de acetylcholine-receptoren van een zenuwcel. Dit verstoort bepaalde processen in je brein.

 

De effecten zijn de volgende:

  • Meer afgifte van dopamine, een beloningsstofje. Dit zorgt voor de verslaving.
  • Verhoogde afgifte van acetylcholine waardoor je je alerter voelt en beter kunt concentreren.
  • Verhoogde afgifte van adrenaline (stresshormoon) waardoor je je energieker voelt.

 

Samen met het feit dat roken ook een gewoonte is, maakt dat de sigaret zo verslavend is.  

 

Wilskracht

 

Oké, je bent op het punt gekomen dat de knoop is doorgehakt, je gaat stoppen met roken. Wellicht heb je ook een datum gepland waarop je daadwerkelijk gaat stoppen. Tot zover ben je gemotiveerd en zie je het allemaal rooskleurig in.

 

De eerste dagen dat je bent gestopt gaat alles nog goed. Maar dan komt er toch een moment dat je weer naar de sigaret wilt grijpen.

 

Dit alles heeft te maken met wilskracht. Om te stoppen met roken heb je enorm veel wilskracht nodig. Helaas is onze wilskracht niet onbeperkt. Bedenk je daarbij dat je gedurende de dag continu wilskracht gebruikt. Zoals: ’s morgens opstaan terwijl je liever zou blijven liggen, nee zeggen tegen verleidingen zoals koekjes en gebak, de uitverkoop etc.

Je kunt je voorstellen dat je niet altijd voldoende wilskracht hebt om je stoppoging vol te houden.

 

Gelukkig kan je wilskracht trainen!

 

Train je wilskracht

 

Als je iets traint word je er beter in. En dat geldt ook voor wilskracht. Hieronder volgen wat tips om je wilskracht te trainen:

 

  • Meditatie: focus je iedere dag 5 minuten op je ademhaling. Dit is heel doeltreffend om je brein te trainen en je wilskracht te vergroten.
  • Lichaamsbeweging/sport: uit onderzoek blijkt dat meer bewegen onmiddellijk wilskrachtvoordeel oplevert. Een wondermiddel dus!
  • Zorg voor voldoende slaap: door slaaptekort werkt je brein minder goed en die heb je juist zo hard nodig voor wilskracht!

 

En als laatste wil ik je de “20 minuten tip” meegeven. Als je bijna de verleiding niet kan weerstaan wacht dan 20 minuten voordat je er echt aan toegeeft. Ga in de tussentijd wat anders doen maar wacht echt 20 minuten! Het gevoel wat je op dat moment ervaart ebt weer weg als het de tijd geeft.

 

Klik hier voor een 5 minuten meditatie.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.