Goede voornemens? Gebruik de methode van Pavlov!

Gepubliceerd op 30 november 2020 om 19:35

Misschien heb je er wel eens van gehoord, de honden van Ivan Pavlov. Tijdens zijn onderzoek begonnen zijn honden, geheel onverwachts, al te kwijlen voordat ze hun voedsel aangeboden kregen. Hij is dit verder gaan onderzoeken wat leidde tot het model van de klassieke conditionering.

 

Normaal begint een hond te kwijlen als hij eten ziet. Pavlov had zijn honden zo geconditioneerd dat ze al begonnen te kwijlen als hij een bel liet horen. Dat kwam omdat hij het voedsel en de bel vaak tegelijkertijd had aangeboden. Uiteindelijk was alleen de bel al genoeg om ze te laten kwijlen.

 

Een ieder die een hond heeft herkent het waarschijnlijk wel. Je hond lijkt precies te weten wat je gaat doen, wat er gaat gebeuren. En nee, een hond kan niet nadenken, hij is geconditioneerd.

Zo kan ik een banaan pakken zonder dat onze hond Puck het ziet en binnen twee tellen staat ze voor me, mij verwachtingsvol aan te kijken. Puck heeft namelijk geleerd dat het knakken van de schil betekent dat er iets ergs lekkers wordt gegeten en zij ook altijd een stukje krijgt. 

 

Maar wat heeft klassieke conditionering met goede voornemens te maken? Nou, meer dan je denkt. Je kunt jezelf namelijk ook conditioneren om je nieuw gedrag eigen te maken.

 

Klassieke conditionering gebruiken

 

Heb je hulp nodig om jezelf naar de sportschool te slepen, beter te slapen of studeren? Klassieke conditionering kan je hierbij helpen.

 

Het draait hierbij om associatie. Een slaapkamer die rust en kalmte uitstraalt zorgt ervoor dat je die gaat associëren met ontspanning.

Zo kan je een studieplek zo inrichten dat je er een positief gevoel bij krijgt. Dat kan voor iedereen anders zijn maar denk bijvoorbeeld aan fijne aroma’s, een lekker stoel of een plantje op je bureau.

 

Dit zelfde principe is van toepassing op je goede voornemen om meer te gaan bewegen. Je kan een favoriete playlist maken die je alleen draait tijdens het sporten. De muziek wordt geassocieerd met sporten en je creëert zo het “yes, sporten voelt goed” gevoel. Je kunt dan de muziek als stimulans gebruiken om in beweging te komen.

 

Dit zijn zomaar wat voorbeelden. Het klinkt heel simpel maar let wel, goede voornemens sneuvelen vaak al binnen een paar maanden. Ik hoop wel dat ik je hiermee een extra tool heb gegeven om goede voornemens vol te houden.

 

Voor beweegtips met je hond (of kat) klik hier!

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.