40+ en krachttraining. Goed idee?

Gepubliceerd op 2 maart 2021 om 18:36

Ik zie vaak dat men, hoe ouder men wordt, steeds minder aan krachttraining doet.  Veel volwassenen kiezen op latere leeftijd voor duursporten zoals wandelen, fietsen of hardlopen.

Ik zal jullie in dit artikel uitleggen waarom het toch belangrijk is om krachttraining te doen op latere leeftijd.

 

Terwijl ik dit schrijf genieten mijn spieren nog na van een flinke workout. Zelf ben ik 45+ en ik heb een voorliefde voor fietsen. Heerlijk lange afstanden fietsen, mij kan je niet gelukkiger maken. Toch prikkel ik minstens 2 keer per week mijn spieren op een andere manier, namelijk in de vorm van krachttraining.

 

 

 

Vermindering spiermassa

Helaas maar waar, vanaf je 30ste begin je spiermassa te verliezen. En dat zijn dan vooral spieren die betrokken zijn bij kortdurende krachtsinspanningen. Inactieve volwassenen verliezen zelfs  3% tot 8% spiermassa per jaar!

 

Onderhoud je die spieren niet dan heb je kans dat je later niet meer goed op kunt staan uit een stoel en lastiger gaat lopen. Dit zie je regelmatig terug bij bejaarden. Die hebben vaak moeite met gaan zitten en/of opstaan.

 

Uit onderzoek blijkt zelfs dat meer spiermassa in relatie staat met een langere levensduur.

 

Krachttraining, een goed idee?

JA! Gelukkig is de afbraak van spiermassa omkeerbaar. Door regelmatig aan krachttraining te doen kan je ook na je 40ste spiermassa opbouwen. Daarbij is het belangrijk om ook voldoende eiwitten te eten want dat zijn de bouwstoffen van je spieren.

 

Daarnaast verhoogt meer spiermassa je ruststofwisseling. Dus je gaat al liggend op de bank meer calorieën verbranden.

 

Vrouwen, overgang en krachttraining

Zeker voor de 40+ dames is krachttraining een must. Er komt een periode dat je in de overgang komt wat vaak gepaard gaat met vetopslag rond de taille door de dalende oestrogeen-productie.

Krachttraining helpt je om dat vet rond de taille kwijt te raken.

 

Nog een aantal voordelen:

  • Minder opvliegers
  • Minder depressieve en sombere gevoelens
  • Het geeft je een goed gevoel door het vrijkomen van diverse hormonen zoals endorfine en dopamine.

 

Vormen krachttraining

Je kan natuurlijk de sportschool induiken (als die weer opengaat) maar dat hoeft niet. Investeer in een paar Kettlebells en je hebt je sportschool in huis. Je kunt er oneindig veel oefeningen mee doen.

Het is ontzettend leuk om er HIIT trainingen mee te doen. Het voordeel van HIIT trainingen is dat je er en kracht en uithoudingsvermogen mee traint. Nog een extra voordeel, de naverbranding is enorm hoog na een HIIT training. Dus na je training verbrand je extra calorieën!

 

Mocht je aan de slag willen met Kettlebells, laat jezelf dan op weg helpen door een ervaren trainer die jou kan uitleggen hoe je de oefeningen moet uitvoeren. Veel succes!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.